Bilförsäkring under 24 år

I försäkringssammanhang ses åldern 24 år som en viktig gräns, och många känner till att detta är en betydelsefull ålder i sammanhanget, men det är inte alla som har koll på vilket sätt denna ålder är betydelsefull på. Därför kommer vi i denna artikel att berätta lite mer om bilförsäkring under 24 år, och vad man egentligen bör känna till om denna åldersgräns i detta sammanhang.

Under 24 år? Teckna din bilförsäkring här:

Hedvig

Bärgningshjälp ingår

 • Snabb hjälp i Hedvig-appen.

 • Ingen bindningstid

 • Välj reparationsverkstad

 • Ingen självrisk vid stenskott

Hedvig

Gofido

Ingen bindningstid

 • Möjlighet att anpassa din försäkring.

 • Konkurrenskraftigt pris

 • Ingen bindningstid

 • Helt digital försäkring

Gofido

ICA Försäkring

ICA-bonus på kostnaden

 • Fast pris i 5 år om du är skadefri.

 • Högt rankat grundskydd enligt konsumenternas.se

 • Trafik-, halv- eller helförsäkring.

ICA

Ett vanligt missförstånd är att en bilförsäkring inte skulle gälla om den som kör bilen är under 24 år gammal. Detta stämmer inte, men däremot är det faktiskt så att de flesta försäkringsbolag anser att förare under 24 år utgör en högre risk som förare än äldre förare, för att de är mer benägna att ta risker i trafiken, och för att de inte heller har så stor erfarenhet av trafiken till att börja med. Detta innebär att försäkringsbolagen försöker gardera sig mot den förhöjda risk som unga förare anses medföra när de tar en bilförsäkring på ett av följande sätt:

Genom en högre försäkringspremie, dvs. att man betalar mer för bilförsäkringen varje månad
ELLER
Genom att ha en högre självrisk, en så kallad ungdomssjälvrisk när det väl händer något. Detta innebär att din självrisk som ung är högre än för en äldre förare när du behöver utnyttja försäkringen.

Det är dock ovanligt att man både behöver betala en högre försäkringspremie löpande och en högre självrisk när det händer något, utan i regel är det bara en av dessa kostnader som blir högre vid bilförsäkring under 24 år.

Hur försäkringsbolaget kompenserar för den högre försäkringsrisken som unga förare anses medföra varierar dock mellan olika bolag, så vill man veta hur det ligger till med detta, bör man alltid titta på den specifika försäkringen och dess villkor som det gäller.

Viktigt att känna till om bilförsäkring under 24 år
Även om den unga åldern påverkar en bilförsäkrings pris ganska mycket, så är åldern inte den enda faktorn som påverkar vad en bilförsäkring kommer att kosta. Istället påverkar även en rad andra saker den försäkringspremie man får betala för sin bilförsäkring, bland annat:

 • Om man har andra försäkringar hos samma försäkringsbolag
 • Vad det är för bil man har (sportbilar och lyxbilar innebär t.ex. en dyrare försäkringspremie)
 • Hur mycket man kör per år
 • Var bilen står under natten

Det går därför att få ned premien på en bilförsäkring även om man är ung, på olika sätt och vis. Även en ordentlig prisjämförelse i samband med att man ska teckna bilförsäkring under 24 år är värd att göra, eftersom alla försäkringsbolag gör sin egen riskbedömning, vilket innebär att hur mycket det skiljer i försäkringspremie eller självrisk mellan en ung och äldre förare varierar mellan olika försäkringsbolag. Man kan därför även komma billigare undan genom att inte bara teckna den första bästa bilförsäkringen man stöter på, utan istället leta ett tag, tills man hittar en mer prisvärd försäkring, även för unga förare. Glöm inte heller att det finns gott om automatiska jämförelsetjänster som man kan använda, så kallade försäkringsjämförelsetjänster, så att man slipper göra dessa jämförelser manuellt, utan istället kan låta tjänsten göra detta åt en, snabbare och smidigare. Var och en kan enkelt hitta dessa jämförelsetjänster med hjälp av sökmotorer, och de är även ett bra sätt att hitta olika försäkringsbolag på.

Bilförsäkring under 24 år