Bilförsäkring för unga

Om du är ung, men kör bil, har du kanske hört talas om att bilförsäkring för unga är dyrt. Dock måste du ändå som bilägare skaffa en bilförsäkring, eftersom det finns krav på detta, som gör att ingen kan komma undan att ha en bilförsäkring. Dock behöver man inte ha en så omfattande bilförsäkring enligt lag, utan det är endast den så kallade trafikförsäkringen, den mest grundläggande bilförsäkringen, som är lagstadgad.

Även denna bilförsäkring blir dock något dyrare för dig som ung än vad den blir för den som är lite äldre. Vad beror detta på?
Svaret är att försäkringsbolag alltid gör en så kallad riskbedömning när de avgör vilken försäkringspremie var och en ska betala. Unga förare anses innebära en större risk för försäkringsbolagen, eftersom de anser att risken för att en ung förare råkar ut för något i trafiken är större, eftersom:

 • Unga förare inte har lika mycket körvana, då de inte haft körkort lika länge, och därför inte kan förutse faror och liknande lika väl som den som har mer erfarenhet av trafiken.
 • Unga förare anses ta mer risker i trafiken, t.ex. köra snabbt och så vidare.
 • Å andra sidan är det inte bara din ålder som förare som påverkar vilken premie du får på din bilförsäkring, utan även vad det är du kör, dvs. vad det är för bil du har, påverkar premiens storlek. Och många yngre förare har ju lite billigare bilar, kanske en begagnad bil eller liknande, som sin första bil, så detta brukar balansera det hela lite.

Bilförsäkringar för unga

Hedvig

Bärgningshjälp ingår

 • Snabb hjälp i Hedvig-appen.

 • Ingen bindningstid

 • Välj reparationsverkstad

 • Ingen självrisk vid stenskott

Hedvig

Gofido

Ingen bindningstid

 • Möjlighet att anpassa din försäkring.

 • Konkurrenskraftigt pris

 • Ingen bindningstid

 • Helt digital försäkring

Gofido

ICA Försäkring

ICA-bonus på kostnaden

 • Fast pris i 5 år om du är skadefri.

 • Högt rankat grundskydd enligt konsumenternas.se

 • Trafik-, halv- eller helförsäkring.

ICA

Dessutom kan man försöka få ned priset på en bilförsäkring för unga på olika vis, här kommer några tips:

Fundera på vilken omfattning du behöver
Trots att en helförsäkring till bilen är den mest omfattande man kan ha, och därför anses vara den ”bästa” bilförsäkringen, är det nämligen inte alla som är i behov av en helförsäkring. Istället kan det ofta räcka med en halvförsäkring, och det finns även de som bara väljer att ha en trafikförsäkring. Ju mindre omfattning din bilförsäkring har, desto billigare blir den i regel, så fundera noga på vilken omfattning som faktiskt är nödvändig i just ditt fall, kan du välja en mindre omfattning, kan detta nämligen göra din bilförsäkring billigare.

Jämför många försäkringsbolag
Alla försäkringsbolag sätter nämligen sina priser för sina bilförsäkringar själva, vilket kan göra att en bilförsäkring för unga kan skilja sig åt en hel del i pris mellan bolagen. För att undvika att betala allt för mycket för försäkringen, är det därför en god ide att titta på flera olika försäkringsbolag innan du tecknar något. För den som inte känner för att göra detta manuellt finns det även många automatiska jämförelsetjänster för försäkringar på Internet som man kan använda som hjälpmedel för detta, så att det inte tar lika lång tid.

Bilförsäkring för unga

Väljer du att jämföra många försäkringsbolag är det dock viktigt att du inte bara tittar på priserna hos dem, utan även på försäkringsvillkoren, för att säkerställa att det är rätt typ av försäkring du får, trots att du väljer ett billigare försäkringsalternativ.