Hel eller halv?

Om du ska skaffa bilförsäkring, märker du snabbt att man har flera olika bilförsäkringar att välja mellan när man ska göra detta. Detta gör att det inte är så lätt för den som inte har så stor erfarenhet av bilförsäkringar att veta vad man egentligen bör skaffa. Så vad är egentligen bäst: bilförsäkring halv eller hel, eller räcker det bara med en trafikförsäkring? Detta ska vi försöka reda ut i denna artikel.

Vad är en trafikförsäkring?
En trafikförsäkring är den obligatoriska försäkring för bilen, men även för andra motordrivna fordon, som du måste ha enligt lag, om din bil är i bruk. Denna försäkring kan man inte komma undan, utan denna måste du skaffa. Trafikförsäkringen ger dig ersättning för personskador och skador du orsakar på andras bilar i trafiken, men inte för något som du själv orsakar, på ditt eget fordon.

Vad är en halvförsäkring?
En halvförsäkring innehåller en trafikförsäkring, men även försäkringsmoment för en del saker som kan drabba din egen bil. Bland annat kan man få ersättning vid brand, glasskador, maskinskador, ersättning om man behöver räddning eller rättskydd, samt om bilen eller dess utrustning blir stulen.

Vad är en helförsäkring?
I en helförsäkring ingår så väl en trafikförsäkring som en halvförsäkring, men helförsäkringen har även toppats med en del andra försäkringsmoment, som en vagnskadeförsäkring samt ersättning vid skadegörelse. Helförsäkringen är därmed den mest omfattande bilförsäkringen, då allt ingår i den.

Bilförsäkring halv eller hel?
Att säga om man behöver en helförsäkring som bilägare är svårt att avgöra för någon annan. Detta är därför alltid en avvägning man måste göra själv. Värt att veta är dock att om du köper en helt ny bil, ingår ofta vagnskadeförsäkring med automatik från tillverkaren, vilket gör att en helförsäkring inte är nödvändig, utan det räcker ofta med bara en halvförsäkring i dessa fall.
Den som har en väldigt värdefull och dyr bil, som dock inte är helt ny, och därmed inte har en automatisk vagnskadeförsäkring, gör dock ofta klokt i att skaffa en helförsäkring, då det i regel kostar mer att återställa en dyr bil till tidigare skick om det händer något, vilket kan bli dyrt om man saknar helförsäkring och måste stå för dessa kostnader själv.

Hel eller halvförsäkring?

Glöm dock inte att både hel- och halvförsäkringar kan skilja sig åt något beroende på vilket försäkringsbolag man tecknar dem hos. Man måste därför även granska försäkringsvillkoren för de försäkringar som intresserar en, för att få reda på en försäkrings exakta omfattning innan man tecknar något.

Teckna en bilförsäkring online

Hedvig

Bärgningshjälp ingår

 • Snabb hjälp i Hedvig-appen.

 • Ingen bindningstid

 • Välj reparationsverkstad

 • Ingen självrisk vid stenskott

Hedvig

Gofido

Ingen bindningstid

 • Möjlighet att anpassa din försäkring.

 • Konkurrenskraftigt pris

 • Ingen bindningstid

 • Helt digital försäkring

Gofido

ICA Försäkring

ICA-bonus på kostnaden

 • Fast pris i 5 år om du är skadefri.

 • Högt rankat grundskydd enligt konsumenternas.se

 • Trafik-, halv- eller helförsäkring.

ICA