Försäkringar bil

När det gäller försäkringar har de flesta av oss tyvärr sämre koll på allt som gäller detta än vad vi borde ha. En försäkring är dock väldigt viktig i många fall, då den kan göra att man sparar rejält med pengar när det inträffar något tråkigt, och en av de allra viktigaste investeringarna man kan göra som bilägare är därför att se till att man har rätt försäkringar bil. Nedan följer därför en del information om försäkringar för bilar, som du bör känna till för att se till så att du har rätt försäkringar bil, för just dina behov.

Måste man försäkra bilen?

Ja, detta är obligatoriskt enligt svensk lag. Dock är det endast obligatoriskt att ha en trafikförsäkring, utöver denna försäkring, som man alltså aldrig kan komma undan, är det upp till var och en att bestämma om man vill försäkra bilen ytterligare eller inte.

Teckna en bilförsäkring direkt

ICA Försäkring

ICA-bonus på kostnaden

 • Fast pris i 5 år om du är skadefri.

 • Högt rankat grundskydd enligt konsumenternas.se

 • Trafik-, halv- eller helförsäkring.

ICA

Hedvig

Bärgningshjälp ingår

 • Snabb hjälp i Hedvig-appen.

 • Ingen bindningstid

 • Välj reparationsverkstad

 • Ingen självrisk vid stenskott

Hedvig

Gofido

Ingen bindningstid

 • Möjlighet att anpassa din försäkring.

 • Konkurrenskraftigt pris

 • Ingen bindningstid

 • Helt digital försäkring

Gofido

Vilka andra försäkringar kan man då teckna utöver trafikförsäkringen?

De möjliga försäkringar som kan tecknas utöver en obligatorisk trafikförsäkring är:

 • En halvförsäkring, som ger ersättning för en rad olika saker som kan inträffa, dock inte allt
 • En helförsäkring, som ger ersättning för det mesta som kan hända en vanlig bil, och är den mest heltäckande av alla försäkringar bil
 • Olika tilläggsförsäkringar, för olika specialbehov som man kan ha

Vilken försäkring är då bäst?

Det beror i väldigt stor utsträckning på vilka behov man har. Givetvis är det alltid bäst att vara försäkrad för så mycket som möjligt, så ur den synvinkeln är en helförsäkring förmodligen den bästa försäkringen. Denna försäkringstyp har dock den nackdelen att den är dyrast, vilket gör att en del väljer bort den.
Ju mer värdefull, dvs. ny och dyr, din bil är, desto bättre ide är det dock förmodligen att låta helförsäkra den. Skulle det dock vara så att man har en mindre värdefull bil, t.ex. beroende på bilens ålder eller andra faktorer, kan det dock räcka med en halvförsäkring.

Saker som skiljer olika försäkringar bil åt

När det gäller att jämföra olika bilförsäkringar bör man främst titta på premiestorleken, dvs. vad försäkringen kostar, vilket är något de flesta kollar med automatik, men även på självrisken. En självrisk är det belopp som du behöver betala själv, ur egen ficka, när det inträffar något. Självrisken täcks med andra ord inte av din bilförsäkring. Hur stor denna självrisk, dvs. kostnad är, varierar dock en hel del mellan olika försäkringar och försäkringsbolag, så vill man betala en så låg självrisk som möjligt, är det viktigt att försöka leta upp en bilförsäkring som erbjuder detta så tidigt som möjligt. Å andra sidan brukar det faktum att självrisken är låg betyda att försäkringspremien blir lite högre, så var och en bör alltid fundera på vad man tycker är viktigast: En låg löpande kostnad, eller en låg självrisk. Ofta kan det nämligen vara svårt att få både och.

Försäkringar bil

Även exakt vad försäkringen omfattar kan variera något mellan olika försäkringsbolag, även om stora likheter brukar finnas. Alla som vill ta en bilförsäkring bör därför vara noga med att läsa igenom villkoren för den försäkring man vill ta.