Bilförsäkring vid köp av begagnad bil

Handeln med begagnade bilar är väldigt omfattande idag, och det är inte så konstigt. Köper man en begagnad bil istället för en splitterny, kan man ju t.ex. få ett bättre bilmärke än vad man kanske hade haft råd med annars, en större bil än vad som hade varit möjligt om man hade satsat på en ny bil, och så vidare. Dessutom har ju helt nya bilar den nackdelen att de tappar värde väldigt fort, i regel redan när man kör ut dem från butiken, så många väljer att köpa begagnade bilar enbart av denna anledning. Att köpa en begagnad bil kan därför vara smart, men för att så ska vara fallet och för att köpet inte ska ha några nackdelar, bör man veta vad man gör och vara en uppmärksam köpare. Detta innebär bl.a. att man granskar bilen noga innan köp, men även att man vet hur alla praktiska detaljer, som t.ex. hur det fungerar med bilförsäkring vid köp av begagnad bil, fungerar och ska skötas. I denna artikel kommer vi att berätta lite mer om just bilförsäkring vid köp av begagnad bil fungerar, så att du som inte har så bra koll på detta sedan innan kan undvika misstag.

Varför är det viktigt att tänka på bilförsäkring vid köp av begagnad bil?
Detta beror på att man faktiskt måste ha en försäkring för sin bil enligt lag. Denna försäkring, som alltså är obligatorisk för alla bilägare, heter trafikförsäkring, och är den mest grundläggande av alla bilförsäkringar. Utöver en trafikförsäkring kan man även koppla andra bilförsäkringar till sin bil om man vill det, som en helförsäkring eller en halvförsäkring, eller olika tilläggsförsäkringar, men dessa försäkringar är inte obligatoriska, så de är inte lika viktiga att tänka på just vid inköpsskedet, men är förstås bra att ha av andra anledningar.

Teckna en bilförsäkring direkt – räkna ut ditt pris

Hedvig

Bärgningshjälp ingår

 • Snabb hjälp i Hedvig-appen.

 • Ingen bindningstid

 • Välj reparationsverkstad

 • Ingen självrisk vid stenskott

Hedvig

Gofido

Ingen bindningstid

 • Möjlighet att anpassa din försäkring.

 • Konkurrenskraftigt pris

 • Ingen bindningstid

 • Helt digital försäkring

Gofido

ICA Försäkring

ICA-bonus på kostnaden

 • Fast pris i 5 år om du är skadefri.

 • Högt rankat grundskydd enligt konsumenternas.se

 • Trafik-, halv- eller helförsäkring.

ICA

Som ny ägare av en bil är det dessutom du, och inte den tidigare ägaren, som ansvarar för att trafikförsäkring finns på bilen. Den tidigare ägaren kommer därför med stor sannolikhet att säga upp trafikförsäkringen direkt när bilen är såld från sin sida, vilket gör att risken för att man är oförsäkrad i detta skede om man inte tecknar en trafikförsäkring själv, är stor.

Bilförsäkring vid köp av begagnad bil.

Skulle det vara så att man kör med bilen utan trafikförsäkring och detta upptäcks, åker man dessutom på en straffavgift för detta. Denna straffavgift är betydligt högre än försäkringspremien man betalar för en trafikförsäkring, så detta lönar sig aldrig. Så chansa inte, utan se alltid till så att du har en trafikförsäkring redan första dagen då du börjar köra med din bil!